A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hatóságának a közegészségügyi veszélyekkel kapcsolatos intézkedése

március 16, 2020

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hatósága, mint a közegészségügy területén illetékes állami közigazgatási szerv a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény értelmében, a szlovák kormány által a Szlovák Köztársaságban kialakult vészhelyzet miatt (2020.03.11.) a következő intézkedéseket rendeli el.

A. Hatálybalépés napja: 2020. március 16., 6:00 órától be kell zárni valamennyi kiskereskedésnek és szolgáltatásnak, kivéve:

1. élelmiszerboltok, hentes üzletek,  kenyér és pékáru boltok, gyümölcs és zöldség kereskedés, csecsemők és kisgyermekek számára- , valamint  speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerboltok,

2. gyógyszertárak és orvostechnikai eszközöket forgalmazó üzletek,

3. drogériák,

4. üzemanyagtöltő állomások,

5. újságárusok,

6. állateledeleket áruló boltok és állatorvosi klinikák,

7. távközlési szolgáltatók,

8. közétkeztetési létesítmények és gyorséttermek,

9. postai, banki és biztosítási szolgáltatások,

10. online üzletek üzemeltetése (eshop) és kézbesítési szolgáltatások.

B. Hatálybalépés napja: 2020. március 16., 6:00 órától 14 napig tiltja a nyilvánosság csoportosulását a vendéglátóipari létesítményekben és a gyorséttermi standokon; ez a tilalom nem vonatkozik az üzlethelyiségen kívüli értékesítésre (például az adagolóablakkal rendelkező gyorséttermi üzletekre, vagy az elvitelre készülő ételekre).

C. Hatálybalépés napja: 2020. március 16., 6:00 órától elrendelik, hogy az áruházak üzemeltetői az A. pontban említett üzleteket és szolgáltatásokat  a 14 napos időtartamra ne zárják be .

D. Minden személynek, aki 2020. március 16-án 18 órától csoportosan hazaérkezik külföldről, 14 napos karantént rendltek el a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kijelölt létesítményekben.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hatósága hangsúlyozza, hogy az intézkedés célja az emberi egészség védelme és a COVID-19 okozta halálesetek megelőzése.

Az A., B. pontban említett intézkedések a közegészség védelméről  szóló törvény szerinti be nem tartása közigazgatási bűncselekmény, amelyre az illetékes regionális közegészségügyi hatóságok 20 000 euró pénzbírságot is kiszabhat.

A D. pontban említett intézkedés be nem tartása a közegészség védelméről szóló törvény szerint bűncselekmény, amelyre az illetékes regionális közegészségügyi hatóság 1659 euró összegű bírságot is kiszabhat.