COVID-19: A szabad mozgás korlátozása a húsvéti ünnepek alatt

április 07, 2020

Szlovák kormány korlátozza az emberek szabad mozgását a húsvéti ünnepek alatt.

A kormány hétfői (2020.április 06.) ülésén jóváhagyták a kijárási tilalomról szóló intézkedést. A korlátozás április 8-án 0.00 órakkor lép hatályba, és április 13-án, 23.59 óráig lesz érvényben.

Ugyanakkor megtiltotta a személyes találkozókat, kivéve az ugyanazon háztartásban élő személyeknél.

A korlátozások eltekintenek bizonyos kivételektől:

  • utazás munkába, válalkozói ill. más üzleti ügyek intézésével kapcsolatban,
  • az alapvető szükségletek beszerzéséhez szükséges utazás (élelmiszer-, gyógyszer-, drogéria-, állateledel vásárlása,  gyerekekről-, háziállatokról való gondoskodás, üzemanyag tankolás),
  • utazás 2. pontban felsoroltak miatt, más személyek részére (önkéntesség, szomszédi segítség) mindez az adott járáson belül, Pozsony és Kassa esetében, a város területén belül,
  • orvosi intézménybe utazás sürgős esetben, ideértve a közeli személy és rokon kíséretét,
  • szabadtéri tartózkodás az adott járáson belül, Pozsony és Kassa esetében, a város területén belül,
  • közeli személy temetésére való utazás,
  • utazás gondozásra szoruló közeli hozzátartozó ellátása miatt járáson belül, Pozsony és Kassa esetében a város területén.

A kormány a szakemberekből álló konzílium véleménye alapján szigorúbb intézkedéseket hozott a húsvéti ünnepekre.

Vasárnap (2020. április 5.) a szakértők azt javasolták, hogy továbbra is tartsák be a Szlovák Köztársaság kormánya által eddig elfogadott intézkedéseket a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében. Arra is figyelmeztette az embereket, hogy az ünnepek alatt korlátozzák a rokonok és szeretteik látogatását. Szerintük a látogatások veszélyt jelentenek a jelenlegi helyzetben, különösen az idősek számára. Az idős emberek azon emberek csoportjába tartoznak, akiknek a COVID-19 súlyos vagy életveszélyes egészségügyi szövődményeket okozhat. A szakértők arra is felszólítanak, hogy az emberek, továbbra is viseljék a maszkokat nyilvános helyen. Ha vidéki sétát választanak, akkor ezt járáson belül, és olyan helyeken tegyék, ahol nincs sok ember.

 

A szakértők hangsúlyozták, hogy a szlovák állampolgárok felelősségteljesen viselkednek az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekért köszönetet mondanak nekik.