Pomník grófky Františky Andrássyovej

Franciska a szegények patrónusa volt, ki jótékonykodásával hatással volt nem csak Rozsnyó, de egész Gömör társadalmi fejlődésére. Franciska halála után férje, Andrássy Dénes és a város polgárai emlékművet emeltek a grófnő tiszteletére.

Hablawetz Franciska a krasznahorkai birtok örökösének, Andrássy Dénesnek volt a felesége. Franciska polgári származása volt az oka annak, hogy Dénest a családi vagyonból kitagadták. Később azonban kibékült apjával és visszakapta vagyonát.
Az Andrássy család ismert volt jótékonyságáról is. A környék legszegényebb rétegeinek nyújtott adományt és támogatást. Több intézmény – menhelyek, iskolák, óvodák, öregotthonok, árvaházak – alapítója volt, ösztöndíjat nyújtott a fiatal művészeknek, adományozott az egyháznak. A rendelkezésre álló információk szerint 50 millió koronát adományozott jótékonysági célokra. Franciska halála után emlékművet állítottak az emlékére, amelyet a tér közepén helyeztek el. A szecessziós emlékmű carrarai márványból készült, Horvay János és Szamovolszky Edmund szobrászok alkotása. Az emlékmű Franciska mellszobrából áll, alatta egy életnagyságú koldus látható két gyermekkel. A szobor két oldalán hattyú szimbolizálja Franciska méltóságát és jóságát. 1973-ban az emlékművet ideológiai okokból eltávolították a térről, és a következő húsz évben Krasznahorkaváralján a mauzóleum előtt állt. Csak 1993-ban restaurálták és került vissza eredeti helyére. Az emlékmű a Bányászok terén található az őrtorony előtt. Ezt az emlékművet megtalálja a térképen a Műemlékek oldalon.