Hrad Krásna Hôrka

Rozsnyótól mindössze 5 km-re egy süveg formájú dombtetőn büszkélkedik Krasznahorka vára. Az eredeti gótikus várat a Szlovák-érchegység bányászati területein átvezető középkori út védelmére építették az 1320-as években. A várat a török megszállás idején még inkább megerősítették. Ekkor bővítették ki három ágyútoronnyal megerősített reneszánsz várfallal. Nepomuki Szent János kápolnáját 1735-ben helyezték a bejárati kapu elé.
A vár három neves család tulajdonában volt: Mariássy család, Bebek család és Andrássy család. Utolsó tulajdonosa Andrássy Dénes és felesége Franciska volt. Dénes nem akarta az őseihez hasonlóan, végső nyughelyéül a vár kápolnáját. Ennek oka, hogy rangon aluli házasságkötése miatt Hablawetz Franciskával egy időre kitagadták az Andrássy vagyonból.
A vár Szlovákia azon kevés várainak egyike, amely építészetileg és felszereltségileg fennmaradt az utókor számára. A 19. század óta szolgál múzeumként IV. Andrássy Györgynek köszönhetően. Ekkor a vár már nem volt lakott.

Az Andrássy családnak köszönhetően az átalakítások eredményeként Krasznahorka vára csodálatos arisztokrata rezidenciává vált. A környező várak hanyatlása ellenére Krasznahorka vára tovább virágzott. A várkápolnát 1770 után alakították ki a vár belsejében, klasszicista stílusban. A kápolna mellett az Andrássy család sírboltja biztosít nyughelyet a nemesi családnak.

A vár múzeumként való átalakítása 1857-es évre nyúlik vissza. Ekkor gróf Andrássy György családi magánmúzeumot hozott létre a vár eredeti berendezési tárgyaiból, szúró-vágó és lőfegyverekből, valamint kínzóeszközökből. A múzeumot 1867-ben nyitották meg az érdeklődők előtt. A vár első látogatói a Magyar Orvosok és Természettudósok Egyesületének résztvevői voltak. Később gróf Andrássy Dénes, felesége Hablawetz Franciska tiszteletére néhány helyiségből Franciska múzeumot hozott létre, ahol felesége személyes tárgyai kaptak helyet.

A második világháború után a vár és a hozzá tartozó területet a Csehszlovák Köztársaság tulajdonába került. Az elkobzott vagyont a Szlovák Nemzeti Kulturális Bizottság kezelte, és 1961. február 27-én Krasznahorka várát besorolták a nemzeti kulturális műemlékek közé. 2012 márciusában a vár leégett, és a felújítási munkálatok jelenleg is folynak. A vár feltételezett újranyitása 2023.