Katedrálny kostol Nanebovzatia Panny Márie

A székesegyház Rozsnyó legrégibb szakrális épülete, mely méltó helye többek között a rozsnyói Metercia című táblaképnek és Szent Néti üvegkoporsóba helyezett földi maradványainak is. A templomot joggal soroljuk nemcsak Rozsnyó, hanem egész Szlovákia egyedülálló műemlékei közé.

A Szűz Mária mennybemenetele gótikus templom városunk legértékesebb középkori épülete a 13. századból. A Jiskra seregeivel folytatott csaták során a templom súlyos károkat szenvedett. Helyreállítása a 15. század végén kezdődött Bakócz Tamás érsek támogatásával. Az újjáépítés során a templom késő gótikus boltozatot kapott és ekkor helyezték el benne a 10 méter magas pasztofóriumot is. Az 1770-1779 között készült főoltárt Szent Péter és Pál életnagyságú szobra díszíti. Az 1936-ban történő átalakítások alkalmával kápolnát hoztak létre, ahová Szent Néti testi maradványait üvegkoporsóban helyezték el. A 16. és 17. század folyamán a templomot felváltva az evangélikusok és a katolikusok használták. 1776-ban a Mária Terézia megalapította a rozsnyói érsekséget, ezt követően a templom székesegyház lett.
A templom éke az 1513-ból származó rozsnyói Metercia című táblafestmény. A középkori bányászat és kohászat legrégibb hiteles ábrázolása. Fő témája a Szent Család. Szűz Mária a kis Jézussal a karján és Szent Anna, akit a rozsnyói bányászok védelmezőjének tartanak. A háttérben a festő bemutatja a korabeli bányászati és kohászati munkákat, egy üzem teljes működését . Figyelemre méltó, hogy milyen részletesen festi le a középkori bányászati technológiák munkafolyamatait. A kép szerzőjének kiléte ismeretlen, a történészek pedig csak találgatják, hogy kié ez az egyedülálló mű.

Mikor látogatható a székesegyház?

A templom a szentmise ideje alatt tart nyitva:
Hétfő Péntek: 18:00;
Szombat: 8.15 és 18.00;
Vasárnap: 07:00 (magyar), 10:00 és 18:00
A székesegyház a Bányászok tere mögött található, Betlér irányában.

Ezt a műemléket megtalálja a térképen a Műemlékek oldalon.